четвер, 18 лютого 2016 р.

Науковці ЗНУ отримали свідоцтво про авторське право на комп’ютерну програму з поглиблення вивчення англійської мови

17-02-16, 12:37 / Категорія: Новини областей
Нещодавно у Запорізькому національному університеті – професор кафедри англійської філології Тетяна Пахомова та її аспірантка, викладач кафедри іноземних мов професійного спрямування Анна Драч отримали свідоцтво про реєстрацію авторського права на твір від Державної служби інтелектуальної власності України. Створена ними комп’ютерна програма «English for philologists: aspect of reading» неабияк зацікавила не лише українських колег, але й представників Нарвського коледжу Тартуського університету (Естонська Республіка), які минулого місяця побували з робочим візитом у нашому університеті.
За словами Анни Драч, ідея створення програми, призначеної для навчання студентів читанню та інтерпретації художніх текстів англійською мовою, народилася під час написання нею кандидатської дисертації.
«Моя дисертація присвячена методиці навчання читання англомовних художніх текстів. Ми разом із моїм науковим керівником Тетяною Пахомовою дійшли висновку, що для успішного виконання цього завдання викладачам необхідно застосовувати новітні інформаційно-комунікаційні технології, популярні серед молоді. Коли я проаналізувала сучасний стан методологічних розробок у цьому напрямку, то стало зрозуміло, що в Україні не існує комп’ютерної програми, створеної на методологічну допомогу викладачу англійської мови. Принаймні, такої, яка була б спрямована на навчання студентської аудиторії читати, розуміти й інтерпретувати тексти. Більше того, попри актуальність таких розробок, цей сегмент виявився не дуже популярним і серед методологічних напрацювань іноземних колег. Тоді й виникла думка створити необхідну комп’ютерну програму особисто, а в цьому мене підтримала моя науковий керівник», – розповідає Анна Драч.
Створення такої програми стало експериментальним елементом її дисертації. У тестуваннях цієї методики, що проходили у 2014-2015 навчальному році, брали участь тодішні другокурсники напряму підготовки «Англійська мова та література». По завершенню участі в тестуванні всі задіяні в ньому студенти показали кращі результати із читання та розуміння текстів англомовних авторів, ніж їхні ровесники, які увійшли до контрольної групи.
Ще одним суттєвим «плюсом» програми є те, що вона розрахована на широке коло охочих краще оволодіти англійською мовою: її цілком можна використовувати не лише у вишах, але й у старших класах шкіл із поглибленим вивченням іноземної мови.

За інформацією ЗНУ

Немає коментарів:

Дописати коментар